Innovació educativa des dels valors cooperatius

6 àmbits de les escoles cooperatives que afavoreixen la transformació educativa

  • La Casa Golferichs acull la presentació del llibre-projecte Innovació Educativa des dels valors cooperatius: bones pràctiques d’escoles cooperatives

  • Aquest treball és el resultat de la col·laboració entre Hobest i la FeCEC amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona

Barcelona, 12 de desembre de 2019. Aquesta tarda a la casa Golferichs s’ha presentat el llibre i projecte Innovació Educativa des dels valors cooperatius: bones pràctiques d’escoles cooperatives, fruit de la col·laboració de la cooperativa Hobest i la Federació de Cooperatives d’Ensenyament de Catalunya, FeCEC, i que ha rebut el suport de l’Ajuntament de Barcelona, a través del Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària.

El treball que avui s’ha presentat té per objectiu analitzar, recollir i difondre experiències rellevants de gestió escolar que estan desenvolupant escoles cooperatives vinculades a la innovació educativa i d’aprenentatge. En concret, s’ha analitzat en cinc escoles cooperatives – Centre Educatiu i Terapèutic Carrilet, Escola Elisabet, Escola Guinardó, Escola Solc i Nou Patufet – com la innovació i la transformació educativa es veuen reflectides en diversos àmbits de l’escola de manera molt transversal: l’organització, gestió i governança, comunitat i espai, innovació pedagògica i model d’aprenentatge.

6 àmbits que afavoreixen la transformació educativa

En les conclusions d’aquest estudi s’afirma que “la Innovació no neix de manera espontània, cal treballar-la, i cuidar-la i sobretot cal generar un seguit d’elements que faciliten el desplegament i el desenvolupament d’aquesta innovació”. I exposa 6 àmbits que afavoreixen la transformació educativa:

  1. Prestigi i reconeixement de la figura del docent. Els equips docents de les escoles cooperatives són estables i generen un alt grau de pertinença al grup.
  2. Participació democràtica dels diferents actors i autonomia del centre i dins del centre. El grau d’autonomia i autogestió dels equips, afavoreix la innovació i la implantació de noves metodologies.
  3. Construcció d’un projecte diferencial. Les escoles cooperatives són projectes col·lectius. El fet cooperatiu i la implicació dels cooperativistes les fan evolucionar I estar en constant renovació i, per tant, en una constant innovació.
  4. Creació dun espai físic pensat i adaptat per desenvolupar-hi un determinat projecte pedagògic. Les escoles cooperatives, en el marc de la seva autonomia i la seva evolució, destinen molts esforços per construir aquest espai educatiu adaptat.
  5. Lescola oberta a la comunitat i treballant en xarxa. La col·laboració i la cooperació forma part de la dinàmica de treball diària de les escoles cooperatives, amb altres xarxes educatives, especialistes, socials, empresarials o comercials, de ciutat, de barri…
  6. Objectiu social transformador. Les escoles cooperatives són una experiència d’autogovern i de participació democràtica des de la infantesa amb la voluntat de contribuir a la construcció d’una societat més democràtica i participativa.

 

Un projecte que és un llibre

Innovació Educativa des dels valors cooperatius: bones pràctiques d’escoles cooperatives és la publicació que recull el treball de recerca de l’equip de Hobest sobre les 5 cooperatives d’ensenyament. El trobareu disponible seguint aquest enllaç.

Segons Joan Segarra, Director de la Federació de Cooperatives d’Ensenyament de Catalunya, la publicació d’aquest treball és l’oportunitat de disposar lliurement de literatura i contingut teòric sobre el cooperativisme en l’educació d’ara.

Segons els autors de l’estudi, Montserrat Palet i Jordi Valls de Hobest, aquest llibre-projecte és la mostra de cinc bones pràctiques d’escoles cooperatives per reflexionar sobre com els principis cooperatius poden afavorir la innovació educativa.

 

Sobre la FeCEC

La Federació de Cooperatives de l’Ensenyament de Catalunya, FeCEC, agrupa a 39 escoles cooperatives, que apleguen més de 6.000 socis cooperativistes i 1.900 treballadors que eduquen prop de 19.000 alumnes.

L’Escola Cooperativa representa el model d’escola laica, plural, solidària, activa, transformadora, innovadora i participativa arrelada al territori, que aprèn a participar i compartir de forma democràtica i que dona gran rellevància al treball en xarxa. Les EscolesCoop parteixen del compromís i la implicació de pares, mares, docents i no docents per transformar i innovar l’ensenyament a partir de la solidaritat, la pluralitat, el treball en xarxa, l’autogestió i l’autonomia. Aquest model d’escola té com a eix comú ser cooperativa.


Sobre Hobest

Hobest som una empresa cooperativa dedicada als serveis d’acompanyament i consultoria per a organitzacions en els àmbits d’estratègia i desenvolupament organitzatiu. Fundada l’any 2009, contribuïm a innovar les dinàmiques organitzatives apostant per una gestió cooperativa que promogui l’aprenentatge i l’autonomia de les persones i els equips.