Com gestionem els conflictes a les cooperatives d’alumnes?

Barabara Educació i l’Escola Guinardó han publicat un segon número de Formiguer.coop, Els marrons a les cooperatives d’alumnes, una proposta educativa per al professorat de secundària per facilitar la gestió dialogada de conflictes en les cooperatives d’alumnes.

 

Fa uns anys, Barabara Educació, cooperativa d’iniciativa social sense ànim de lucre, s’animava a iniciar la col·lecció de materials educatius Formiguer.coop, que era una aposta per apropar el coneixement de l’economia social i solidària a les aules.

Aquell primer manual parlava de valors cooperatius, de cooperatives d’alumnat com a meravellós mètode d’aprofundir en la democràcia i en la participació real. Quan van decidir abordar el segon manual, ens van oferir participar-hi. De seguida ens vam entendre: volíem parlar dels “marrons” a la cooperativa. I m’agradaria explicar-vos perquè.

Fa anys que EscolesCoop promou la constitució de cooperatives d’alumnes. Ho fa des del convenciment que construir projectes que posin les persones en el centre requereix un aprenentatge i que les persones sòcies tenim el coneixement i, sobretot, l’experiència (els docents també aprenem fent).  Compartim que promoure l’esperit crític és relativament senzill, però no ho és tant contagiar la nostra responsabilitat en la millora de la societat. Deia M. Menapace que “no tenim en les nostres mans les solucions per a tots els problemes del món, però davant els problemes del món tenim les nostres mans”.

Amb aquest punt de partida, ens va semblar que calia parlar també dels punts més foscos de l’experiència col·lectiva, perquè treballar en equip (també) genera conflictes i aquests deixen de ser un problema quan ens dotem d’eines per gestionar-los.

“Els marrons a les cooperatives d’alumnes” és una proposta educativa, fruit de la col·laboració entre Barabara Educació i l’escola Guinardó, que aporta estratègies grupals per a la gestió dialogada del conflicte a les cooperatives d’alumnes. Està dirigida al professorat de Secundària, tot i que també és adaptable a altres nivells. Respon també a la voluntat de donar resposta a la necessitat de transformació del currículum d’Economia a les aules, sumant-se a un ampli moviment d’organitzacions i iniciatives que impulsen aquest canvi. I incorpora la secreta esperança que, ajudant les cooperatives d’alumnes a gestionar els seus conflictes, n’aprenguem també les cooperatives d’adults.

Els materials es poden descarregar de forma íntegra i gratuïta al web de Barabara Educació.

 

Sheila Vilaseca

Escola Guinardó SCCL