Inci de curs cuinant la recepta de l’escola cooperativa a bon ritme

Les escoles comencen l’any al setembre i com cada inici de curs, EscolesCoop fa el seu propi acte inaugural. El passat 29 de setembre, més de cinquanta persones representants de les Escoles Cooperatives de Catalunya i de l’economia social i solidària, es van trobar presencialment a la Lleialtat Santsenca. Un acte lúdic i amè, on vam cuinar “la recepta l’escola cooperativa” per reivindicar el model cooperativista com una forma de ser i estar que va més enllà d’una forma jurídica. Els principis i valors del cooperativisme són un transmissor pedagògic cabdal per formar els infants i joves per un futur cada vegada més exigent i canviant.

Marta Rebollar com a presidenta d’EscolesCoop, vicepresidenta de CoopCat i directora de l’escola cooperativa Petit Món-Felisa Bastida de Castelldefels, va ser l’encarregada de presidir l’acte, acompanyada de Ramon Montes, director general de Centres Concertats i Centres Privats del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

L’acte  va ser amenitzat pel ritme de Barberà Jazz Trio, de l’escola cooperativa Xarxa de Música de Barberà del Vallès, una cooperativa d’ensenyament federada a EscolesCoop.

“Com el ritme trepidant de l’inici de curs de les escoles, oi?” va comentar Marta Rebollar en la seva presentació, “i que no s’ha de confondre bon ritme amb l’acceleració i la pressa en què les escoles estem actualment abocades i el que no podem permetre que aquest sigui normalitzat. Demanem, si us plau, que no es normalitzi aquesta manera de treballar i de viure. Perquè les nostres escoles són projectes de vida (…) Ens agradaria cuinar a foc més lent, perquè per començar a cuinar, cal tenir a punt tots els ingredients. Cal una bona preparació. Som professionals i hem de tenir el temps i les condicions per cuinar un bon plat”.

 

A la part final de l’acte, de forma lúdica i amena, Cristina Pitarque, cuinera del restaurant La Carota, va conduir una activitat culinària participativa i col·laborativa per elaborar la recepta de les escoles cooperatives: Quins ingredients calen per trobar el denominador comú de l’escola cooperativa? El restaurant del barri de Sants La Carota treballa amb material de primera qualitat, amb productes de proximitat i amb professionals que treballen braç a braç per treure receptes singulars i amb molta imaginació. Valors presents a totes les escoles cooperatives que, en presentar els plats que van elaborar, van destacar idees com la diversitat (ingredients, colors i textures), la solidaritat (maridatge), la creativitat (atrevir-se a combinar gustos) o el significat metafòric d’alguns ingredients com el pebrot o el cor de carxofa (valentia i amor pel qui som i com ho fem, a la vegada).

 

 

 

Mireu el vídeo de l’acte d’inici de curs: