Assemblea Alumnes.coop 2019

AlumnesCoop consolida la seva presència a tot el territori català

  • La Federació de Cooperatives d’Alumnes de Catalunya, Alumnes.coop, treballarà per guanyar visibilitat i prepara una trobada d’intercanvi de tots els seus membres el curs vinent.
  • Uns 170 representants de cooperatives d’alumnes, de 46 centres educatius catalans, participen avui en la IV assemblea d’Alumnes.coop.

 

Barcelona, 17 de maig de 2019. – La Federació de Cooperatives Alumnes de Catalunya, Alumnes.coop, ha presentat el seu informe anual i el pla de treball pel pròxim curs 2019-20 en la seva IV Assemblea davant de 170 delegats de les cooperatives d’alumnes de 46 centres educatius catalans. Les cooperatives d’alumnes federades han incrementat la seva presència a tot el territori català, duplicant cooperatives d’alumnes federades a Girona i triplicant-les en el cas de Tarragona. A més a Lleida ja hi ha 3 noves cooperatives d’alumnes.

Les cooperatives d’alumnes reunides al centre cívic de les Cotxeres de Sants, han aprovat avui l’informe de gestió d’aquest curs desenvolupat pel Consell Rector d’Alumnes.coop així com la proposta de treball pel curs vinent. La presidenta d’Alumnes.coop, Anna Garrigó, ha donat la benvinguda a totes les cooperatives d’alumnes arribades d’arreu de Catalunya i ha destacat la satisfacció compartida amb tot el Consell Rector per “anar consolidant [la federació] com a un bon model per a tots els que en formem part, per al món cooperatiu i per a la nostra societat”.

L’Assemblea ha comptat amb la participació del director general d’Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l’Autoempresa de la Generalitat de Catalunya, Josep Vidal i Fàbrega, que ha reforçat la idea que les cooperatives d’alumnes són “la implementació d’un nou model educatiu integrador, compromès i transformador, que permeti als futurs professionals tenir capacitat de solucionar problemes complexos, potenciant la creativitat i el pensament crític, és vital per a la construcció d’un nou país, amb una nova economia que es perfila més equitativa i sostenible.

Així mateix el president de la Federació de Cooperatives d’Ensenyament de Catalunya, Josep M. López Fumat, ha animat als joves cooperativistes a seguir la filosofia i valors de Jose María Arizmendiarrieta basada en la força de les idees i en el fet que ”creure és crear i cooperant és mes fàcil d’aconseguir. La nostra acció ha de produir riquesa i benestar, que repercuteixi amb tots els que treballen, no simplement en uns quants, les persones són el centre, els diners una eina, mai la finalitat”.

Tots els promotors de les cooperatives d’alumnes i els membres del Consell Rector d’Alumnes.coop han coincidit en la voluntat que els nois i noies membres de les cooperatives d’alumnes prenguin més protagonisme d’Alumnes.coop, se la facin seva i s’impliquin encara més per avançar i enfortir el cooperativisme i l’economia de les persones.

Debats Alumnes.coop

Moments dels debats posteriors a l’assemblea d’Alumnes.coop sobre el futur, dificultats, punts forts sobre la federació i les cooperatives d’alumnes. FeCEC.

Les dades 

De la part més tècnica de l’informe, Joan Segarra, director de la Federació de Cooperatives d’Ensenyament de Catalunya, FeCEC, ha incidit en la consolidació d’Alumnes.coop com una aposta d’innovació educativa vivencial amb presència tot el territori català, especialment a Tarragona on s’ha triplicat el nombre de cooperatives federades, passant de 4 a 12 en només un curs. A aquest indicador se li afegeix el nombre de centres educatius que participen d’Alumnes.coop que ha passat de 41 a 46. Segarra també ha explicat el canvi d’orientació del programa sobre el qual s’aixopluga Alumnes.coop i la readaptació dels centres educatius i els ateneus cooperatius a la nova forma de treballar.

Evolució de les cooperatives d’alumnes

2014-15 2015-16 2016-17 2017-18 2018-19
Nombre de Cooperatives 37 64 86 113 105
Barcelona 35 58 81 105 86
Girona 1 1 1 2 4
Lleida 0 0 0 2 3
Tarragona 1 3 4 4 12
 
Nombre d’Escoles 15 27 30 41 46
 
Coop d’Alumnes Ed. Primària 10 10 30 30 25
Coop d’Alumnes Ed. Secundària 27 54 56 83 80


Propostes de futur d’Alumnes.coop

El Consell Rector d’Alumnes.coop ha indicat el desig que la Federació creixi, de moment en 10 cooperatives d’alumnes més. Per poder assolir aquesta fita, estan treballant amb el llistat de serveis i actuacions per ser de més utilitat als membres i també com aquests poden contribuir a la Federació.

Així mateix, mantenen la seva aposta per millorar la comunicació i utilitzar les noves tecnologies (com les videoconferències) per facilitar el treball des de la distància. Una de les activitats destacades de cara al curs vinent serà l’organització d’una trobada anual de totes les cooperatives d’alumnes i tots els seus membres. Tenen la voluntat de fomentar l’intercooperativisme, enfortir relacions, compartir coneixements i experiències.

 

Sobre Alumnes.coop

La Federació de Cooperatives d’Alumnes de Catalunya, Alumnes.coop, és l’entitat que agrupa les cooperatives d’alumnes de diferents escoles de Catalunya constituïdes en el marc del projecte desenvolupat per la Federació de Cooperatives d’Ensenyament de Catalunya, FeCEC; en el marc del programa d’Economia Social la Xarxa d’Ateneus Cooperatius i els Projectes Singulars del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i amb el suport de Doble Via i Barabara Educació.

Alumnes.coop té com a missió principal consolidar, impulsar i promocionar les cooperatives d’alumnes que, dia a dia, enforteixen l’economia i la societat sobre la base de principis democràtics. A més, servirà per a coordinar-les entre si i fomentar la intercooperació.

Alumnes.coop es va constituir formalment el 9 de maig de 2016 amb una seixantena de cooperatives d’alumnes de Catalunya membres. En l’actualitat, la conformen 105 cooperatives d’escoles cooperatives, públiques i concertades.

Més informació a www.cooperativesalumnes.cat

Sobre la FeCEC

La Federació de Cooperatives de l’Ensenyament de Catalunya, FeCEC, agrupa a 41 escoles cooperatives, que apleguen més de 6.000 socis cooperativistes i 1.800 treballadors que eduquen prop de 18.600 alumnes.

L’Escola Cooperativa representa el model d’escola laica, plural, solidària, activa, transformadora, innovadora i participativa arrelada al territori, que aprèn a participar i compartir de forma democràtica i que dóna gran rellevància al treball en xarxa. Les EscolesCoop parteixen del compromís i la implicació de pares, mares, docents i no docents per transformar i innovar l’ensenyament a partir de la solidaritat, la pluralitat, el treball en xarxa, l’autogestió i l’autonomia. Aquest model d’escola té com a eix comú ser cooperativa.

Les escoles cooperatives reivindiquen la seva funció i vocació de servei públic però des d’una organització cooperativa.

 

Fotografia: Tots els participants a l’Assemblea de la Federació de Cooperatives d’Alumnes de Catalunya.  FeCEC