Ponents-parlem d'educació amb el CEC

El Consell Escolar de Catalunya comptarà amb el suport i veu d’EscolesCoop

 

EscolesCoop inicia un cicle de debats, “Parlem d’educació”, amb referents del món educatiu. El passat 23 de març va ser el torn amb el president i el secretari del Consell Escolar de Catalunya, Jesús Viñas i Jordi Rodon, amb qui vàrem conversar sobre participació i representativitat.

 

Fòrum parlem d'educació-CECEl CEC és el màxim òrgan de participació de tots els consells escolars del país, amb la missió d’agrupar, escoltar i fer sentir a totes les veus del panorama educatiu. Actualment, es troba immers a un canvi de llei d’organització i funcionament perquè es transformi en el Consell d’Educació de Catalunya, oportunitat per qüestionar-se qui i com es participa i la representativitat de les veus que s’hi donen. Jesús Viñas va fer una metàfora sobre el cupatge per il·lustrar el sentit d’aquest canvi: “Cada tipus de raïm té la seva gràcia, però quan fem un cupatge de diversos vins, el més important és l’equilibri, que un no destaqui més que l’altre. I això és tot un art”.

 

En aquest sentit, de participació i de representativitat, les escoles cooperatives tenen molt a dir, dos dels principis democràtics en què es fonamenten. I també per l’àmplia experiència de la pràctica diària, de gestionar les escoles en clau cooperativa: cap veu és superior a una altra i es treballa de forma col·laborativa i en xarxa.

 

EscolesCoop formarà part del CEC perquè cal escoltar-les des de les seves peculiaritats de ser i fer en l’educació i el cooperativisme, dos pilars que formen una veu significada, diferent i única, malgrat estar en minoria en el panorama educatiu català.

Encara que siguin escoles concertades, tenen unes particularitats que les diferencien, com en la forma organitzativa, les preses de decisions horitzontals i la visió en el curricular on els principis cooperatius són inherents. I també el cooperativisme té una funció pública, i aquest terme no ha de fer dubtar. No tot allò públic s’acaba en l’administració pública. Precisament, les escoles cooperatives fa molts anys i encara ara continuen oferint un servei educatiu per a tots els públics amb el que s’espera un impacte i retorn social.