
MatinalCoop: Com treballem la igualtat de gènere a l’escola?
Les matinals de la Federació de Cooperatives de l’Ensenyament de Catalunya tenen la voluntat de ser un complement a la formació que tota la família de les escoles cooperatives. Amb aquesta voluntat, hem realitzat trobades amb professionals especialitzats sobre la gestió de les emocions, la innovació, l’aprenentatge d’idiomes, la gestió econòmica,… Ja feia temps que volíem conèixer com les escoles federades enfocaven la igualtat de gènere en les seves escoles.
Per fer-ho possible, aquest primer matí de febrer ens ha acompanyat, la Lídia Casanovas de Fil a l’Agulla. La Lídia és educadora i facilitadora de grups, entre les seves tasques acompanya a escoles i instituts en moments de canvi o de dificultat i participa en projectes de prevenció i atenció a la discriminació amb infants, joves, famílies i professorat. Fil a l’Agulla és una cooperativa que acompanya a persones i grups en processos de presa de consciència amb vocació de transformar i incidir allà on treballen: al món educatiu, les organitzacions, els grups, les comunitats, les persones, les relacions i nosaltres mateixes.
No us desvetllarem tots els detalls de la sessió formativa però destaquem tres línies de reflexió per afrontar la igualtat de gènere a l’escola:
- Posar en qüestió els estereotips. Els apliquem en les nostres rutines?
- Posar en valor tot aquell món tradicionalment assignat a la dona
- Compromís fort amb la diversitat i la integració de la diferència.
Les accions per treballar a favor de la diversitat són diverses i adaptables a qualsevol nivell.
Hem pogut constatar que les EscolesCoop tenen integrada la temàtica de la igualtat de gènere amb la integració de programes i/o activitats puntuals. Tenim l’assignatura aprovada. Però a partir d’aquesta matinal, podem arribar a la conclusió que aquest tema tan transversal que necessita més treball i reflexió en la societat i que tots els esforços són pocs per trencar amb la discriminació. Hem de continuar transformant el nostre model educatiu amb una nova mirada des de la cooeducació i atenció a la diversitat. Afortunadament, les escoles cooperatives partim d’un model i una estructura flexible, adaptable i que, des de la democràcia, la transparència i el consens, afronten tots els reptes per millorar contínuament.