Conseller Educació a l'acte de les Escoles Coop

Les EscolesCoop inicien el curs escolar per primera vegada davant del conseller d’educació

Barcelona, 26 de setembre de 2019. Les escoles cooperatives, membres de la Federació de Cooperatives d’Ensenyament de Catalunya (FeCEC), han inaugurat aquest vespre el nou curs escolar 2019-20. L’acte ha comptat per primera vegada amb la benvinguda institucional del Conseller d’Educació, Josep Bargalló, i el president del Consell Rector de les Escoles Cooperatives, Josep M. López Fumat. Han estat acompanyats per la Directora General de Centres Concertats i Centres Privats, Pilar Contreras, i el president de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, i representants de la Confederació de Cooperatives de Catalunya, del sindicat CCOO, i una bona representació de les escoles cooperatives catalanes.

El president de la FeCEC ha fet un repàs dels principis de les escoles cooperatives com a motor i generador de la innovació i la transformació educativa i social però també ha indicat que “no s’ha d’entrar en la guerra de la pública-concentrada, si el centre del model educatiu són els alumnes. Les escoles cooperatives treballem amb transparència i responsabilitat perquè tots tinguin les millors i les mateixes condicions a l’hora de formar-se”. Així mateix, Josep M. López ha destacat que “les escoles cooperatives volem participar activament en un model educatiu que encara el segle XXI amb els grans reptes de transformar les persones i la societat segons els valors que hem defensat tota la vida. Les eines que disposem avui en dia ens permeten enfrontar-nos, ja no des de la individualitat sinó des de la forma de la col·lectivitat”.

Conseller d'Educació , Josep BargallóEl conseller d’educació, Josep Bargalló, ha reconegut l’especificitat de les escoles cooperatives respecte de la resta de les escoles concertades i n’ha destacat la seva voluntat de servei públic, d’integració i de sumar en el sistema educatiu català. “Tenim escoles concertades que ens ajuden a fer un servei públic i que aporten riquesa al sistema”, però que “hem d’acabar amb les públiques que volen ser privades, no es pot fer elitisme des d’una escola pública, i amb les concertades que volen ser privades“. Així mateix, ha manifestat la necessitat de què la xarxa d’escoles cooperatives també s’impliqui en les xarxes territorials del departament d’Educació per assolir l’objectiu d’ajudar a l’alumnat i transformar la societat: “No només ens interessa que les escoles innovin sinó que es transformin i ajudin a l’alumne. (…) si millorem l’escola, acabarem millorant la societat”.

Des del Consell Rector de la FeCEC volen agrair l’assistència per primera vegada a un acte de les EscolesCoop d’un conseller d’educació. Del conseller Bargalló destaquen com ha entès la forma de concebre l’ensenyament de les escoles cooperatives i la vocació de servei públic i de transformació de la societat des de la col·lectivitat.

L’acte d’inici de curs ha estat conduït pel director de la FeCEC, Joan Segarra, on s’ha pogut conèixer l’estat de dos projectes impulsats per la Federació: el nou mapa de les escoles cooperatives de Catalunya i la creació de la xarxa d’innovació EscolaCoop 2020.

 

Sobre la FeCEC

La Federació de Cooperatives de l’Ensenyament de Catalunya, FeCEC, agrupa a 39 escoles cooperatives, que apleguen més de 6.000 socis cooperativistes i 1.900 treballadors que eduquen més de 19.000 alumnes.

L’Escola Cooperativa representa el model d’escola laica, plural, solidària, activa, transformadora, innovadora i participativa arrelada al territori, que aprèn a participar i compartir de forma democràtica i que dona gran rellevància al treball en xarxa. Les EscolesCoop parteixen del compromís i la implicació de pares, mares, docents i no docents per transformar i innovar l’ensenyament a partir de la solidaritat, la pluralitat, el treball en xarxa, l’autogestió i l’autonomia. Aquest model d’escola té com a eix comú ser cooperativa.

Les cooperatives d’ensenyament associades responen a tres tipologies diferenciades: cooperatives de treball associat (de mestres) que representen el 74%; cooperatives de consum (de mares i pares) que representen el 21%; i cooperatives mixtes (de mares, pares i mestres) que representen un 5%.